Image Alt

TOUBKAL 4167 m – VELIKI ATLAS , MAROKO

Pd Suva Planina Niš je, i ove godine, uspešno realizovala ekspediciju na Veliki Atlas u Maroku i uspon na njegov najviši vrh Toubkal 4167 m.
Ekipa je brojala 7 učesnika, svi iz našeg kluba i svi su uspešno ispeli vrh.
Krenuli smo iz Niša 29.04. kombijem do Sofije. Zatim avionom do Istanbula, gde smo uhvatili drugi let do Marakeša. U Marakeš stižemo u popodnevnim satima i smeštamo se u hotel. Veče je bilo rezervisano za šetnju po veoma živom i zanimljivom gradu Marakešu.
Sutradan, posle doručka, obilazimo grad u pratnji profesionalnog vodiča. U popodnevnim satima krećemo u predivno selo Imlil u podnožju Atlasa. Usput uočavamo posledice katastrofalnog zemljotresa, koji je, prošle godine zadesio ovu oblast.
U sredu ujutru, posle doručka, krećemo na uspon do planinarskog doma na 3207 m, uz savladavanje visinske razlike od oko 1500 m.
U četvrtak, rano ujutru, još po mraku, uz svetlost baterijskih lampi krećemo na završni uspon. Oko 9:30 cela ekipa izlazi na vrh u pratnji i pod vođstvom našeg lokalnog vodiča i starog drugara Hossaina i njegovog mlađeg pomoćnika Hassana. Sledi spust, pauza za ručak u domu i spust do Imlila, u koji stižemo preveče prilično umorni uz savladavanje visinske razlike u spustu od više od 2400 m.
Petak je bio određen za obilazak impresivnih Ouzud vodopada i povratak u Marakeš.
U subotu pravimo celodnevni izlet do fenomenalnog starog lučkog grada Essaouira na obali Atlantika. U pratnji profesionalnog vodiča, upoznajemo se sa bogatom istorijom i znamenitostima ovog starog grada. Posle napornog planinarenja, reshlađivanje u vodi Atlanskog okeana i uživanje u morskim plodovima je svima prijalo.
Nedelja je bila u planu za individualno razgledanje prelepog Marakeša i šoping. Uskršnji ručak nije mogao da prođe bez jagnjetine. Uverili smo se da berbersko jegnje nimalo ne zaostaje za svrljiškim. U kasnim večernjim satima krećemo nazad letom do Beograda, preko Istanbula. Vraćamo se umorni ali sa puno nezaboravnih utisaka.
Zahvaljujem se svim učesnicima ekspedicije, a posebno našem lokalnom vodiču i našem bratu Hossainu, koji je, kao i prošle godine, sve besprekorno organizovao i sve vreme boravka u Maroku bio uz nas.
Vodič : Vojkan Komadinić, licenca PSS-a 2 kategorije MB543.
Info
Date:

Postanite član

Član PD Suva Planina postajete uplatom članarine za tekuću godinu. Za nove članove ona iznosi 1800 dinara na godišnjem nivou. Lica ispod 25 godina starosti i lica preko navršenih 75 godina plaćaju iznos od 1100 dinara. U cenu je uračunat trošak izrade planinarske kartice.
Uplata članarine i učlanjenje se obavlja na sledeći način:

 1. Uplatu izvršiti po sledećim instrukcijama:
  Uplatilac: Upisati svoje ime, prezime i adresu
  Svrha uplate: Novi članovi – ime i prezime
  Primalac: PD Suva Planina Niš, Tvrdjava bb, 18000 Niš
  Iznos: (prema gore navedenom)
  Račun primaoca: 160-18380-32
 2. Preuzeti obrazac i dostaviti ga, uz dokaz o uplati članarine, putem email-a ili na redovnim sastanicma Društva.
  Obrazac

Članske kartice se mogu preuzeti na redovnim sastancima Društva u prostorijama Sportskog saveza grada Niša (iza glavne pošte, ul. Strahinjića Bana 2A), sredom od 18:00 časova.

Za sve dodatne informacije možete kontaktirati Sekretara Društva (Lidija Nikolic tel. 064 4891096), blagajnika Društva (Sladjana Mitić, tel. 063 144 75 01) ili putem email adrese pdsuvaplanina1949@gmail.com.

Ili nas pozovite za više informacija: