Image Alt

O nama

Get your adrenaline

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam, quis.

s
Guided tours

Lorem ipsum dolor sit amet, consecte adipiscing elit. Etiam fermentum tincidunt amet.

w
Experience

Lorem ipsum dolor sit amet, consecte adipiscing elit. Etiam fermentum tincidunt amet.

f
Our awards

Lorem ipsum dolor sit amet, consecte adipiscing elit. Etiam fermentum tincidunt amet.

b
Guidance

Lorem ipsum dolor sit amet, consecte adipiscing elit. Etiam fermentum tincidunt amet.

Istorijat

Prvi pisani tragovi o organizovanom planinarstvu u Nišu, datiraju iz davne 1910 godine. Niški list „Trgovina“ u broju 6 od 21.01.1910. piše o održavanju Zbora na kome je formirano planinarsko društvo, čiji je predsednik bio Mihajlo Babić, direktor gimnazije. Iste godine, s proleća, kreću prvi organizovani planinarski izleti u niškoj okolini. Nažalost, Balkanski, a zatim i Prvi svetski rat prekidaju planinarske aktivnosti.Obnova organizovanog planinarstva u Nišu kreće 1930 godine, formiranjem planinarsko-turističkog društva „Morava“, čiji je prvi predsednik bio Aleksandar Mitić, pukovnik u penziji i planinarsko-turističog društva „Izletnik“ sa predsednikom Slavoljubom Miloradovićem na čelu.Prvi put se pod nazivom „Suva Planina“, planinarsko društvo pojavljuje aprila 1931 godine, nastalo iz planinarsko-izletničkog društva „Izletnik“. Osnivačka skupština za prvog predsednika društva bira studenta prava Svetislava Stojanovića, a već naredne godine predsednik postaje Slavoljub Miloradović, profesor gimnazije.

Godine 1938-e, planinarsko društvo „Suva Planina“ menja naziv u planinarsko društvo „Niš“ koje postaje član Saveza planinarskih društava Kraljevine Jugoslavije. Godine 1940-e sedište društva je bilo u Obrenovićevoj ulici br.6 u Nišu (tel: 1-68).Obnova planinarstva u Nišu, posle drugog svetskog rata, počinje 1948 god. pod rukovodstvom Mila Boričića, pukovnika JNA. Planinarsko društvo „Niš“ održava svoju osnivačku Skupštinu meseca maja 1949 godine.U novembru 1949 godine, održana je Skupština planinarskog društva „Niš“ na kojoj promenjen naziv društva u : planinarsko društvo „Suva Planina“ Niš. Taj trenutak slavimo kao rođendan pd „Suva Planina“ Niš. Prvi predsednik Društva bio je Sreten Stanković, nastavnik fizičkog vaspitanja.Od te davne 1949 godine, PD „Suva Planina“ živi i radi bez prekida do današnjih dana, svrstavajući se tako u red najstarijih planinarskih društava u Srbiji, a i šire.U toku svoje duge i bogate istorije „Suva Planina“ je prolazila kroz faze uspona i padova, deleći najčešće dobro i zlo sa prilikama u društvu.

ISTORIJA

Period 1949-1969 godine, smatra se zlatnim periodom planinarskog društva „ Suva Planina“. Od početnih 100, članstvo se, u navedenom periodu, uvećalo na 320. Pored izleta u okolini Niša, počinju i usponi na planinske vrhove širom tadašnje Jugoslavije i Evrope. Česta su bila i učešća na sletovima planinara, koji su u to vreme bili „u modi“ ( I Slet planinara na Jakupici 1950 god., I Slet planinara na Kopaoniku 1951 god., II Slet planinara na Tari 1952 god, zatim sletovi na Sutjesci, Prokletijama, Sloveniji itd.). Počinju sa radom sekcije za alpinizam, orijentaciju, skijaška sekcija, speleološka sekcija itd. Značajan podstrek razvoju planinarstva u Nišu, daju i planinarski domovi. Svečanim otvaranjem povodom 14 oktobra, 1952 godine, planinarima je predat na upravljanje dom na Pločama.

Već naredne godine niški planinari dobijaju i dom u Ostrovici, a 1956 god. planinari grade dom na Bojaninim vodama i isti puštaju u rad 1958 godine. Godine 1959-te, SO grada Niša dodeljuje planinarima dom u niškoj tvrđavi. Ovaj dom će narednih decenija postati omiljeno mesto okupljanja niških planinara.Takođe se kreće i sa uređenjem i markiranjem staza na Suvoj planini i Svrljiškim planinama. Društvo formira veliki broj ogranaka u školama, ustanovama i radnim organizacijama, odakle se regrutuje veliki broj novih planinara. Najaktivniji su bili ogranci u medicinskoj školi, gradskoj i vojnoj bolnici. Pionirski ogranak u osmogodišnjoj školi „Ratko Vukićević“, po vođstvom nastavnika Branka Tomovića – Baje, bio je najbolji u gradu. U ovom periodu, ispenjani su svi važniji vrhovi u zemlji, regionu, a i šire.

ISTORIJA

„Suvoplaninci“ su ispeli Materhorn (4478), Grosglokner (3798), Grosvendiger (3666),Marmoladu (3343), Tre Cime(2999), Monblan (4810) itd. Naš član, Toma Vračević je ispeo i Elbrus (5654). Pored toga više puta su osvajani: Triglav, Mitikas,Musala, Maljovica, Pelister, Solunska glava, Đeravica, Korab itd. Godine 1959, Društvo pokreće časopis „Planinar“ koga uređuju: Relja Aranitović, Dr. Laza Božidarević, Matić Milica, Matić Blagoje, Nikolić Časlav, Radivojević Milan i Filipović Miodrag.Uz sve ovo, „Suva Planina“ ima i letnji tabor u Omišu, gde, pod povoljnim uslovima , organizuje letovanje na moru za svoje članove, tokom jula i avgusta. Naročite zasluge za razvoj Društva u ovom periodu imaju : Stanković Sreten, Milo Boričić, Tanasijević Krstivoje, Anđelković Vasilije i Filipović Miodrag – Fića.

Nakon ovog „zlatnog perioda“, dolazi period stagnacije, uporedo sa teškim vremenima,raspada Jugoslavije, tranzicije, ratova, sankcija,praćenih padom životnog standarda, rastom nezaposlenosti itd. Dolazi do osipanja članstva i do 2010 godine broj članova se kreće od 40 do 50. Kriza je dovela i do gubitka domova. Dom na Bojaninim vodama je izgoreo u podmetnutom požaru, a dom u Ostrovici se ruinirao jer nije bilo sredstava za njegovo održavanje. Raspadom Jugoslavije, izgubljeno je i letovalište u Omišu, a 2015 godine, gradska vlast nam oduzima i dom u Tvrđavi, zadajući težak udarac niškom planinarstvu.

ISTORIJA

I u tako otežanim uslovima, „Suva Planina“ uspeva da opstane. Planinarske akcije, sastanci i ostale aktivnosti se redovno izvode.Prednost dobijaju akcije lokalnog tipa. Posebne zasluge za rad i opstanak Društva u ovom teškom periodu imaju Dr. Laza Božidarević, Ljubodrag Davidović, Živojin Miljković i Miodrag Mitić, koji su se smenjivali na mestu predsednika Društva.

Od 2010 godine, zahvaljujući grupi entuzijazista, kreće nova renesansa Društva. Broj članova raste iz godine u godinu.U 2016-oj je bilo 115 registrovanih članova. Pored lokalnih, sve više su prisutne i visokogorske akcije, akcije u inostranstvu, taborovanja, zajednička letovanja i sl. Ponovo idemo na Triglav, Olimp, Musalu, Vihren, Pelister, Korab, Šaru, Ruen… Takođe su obnovljene akcije na uređenju i markiranju planinarskih staza. Bolja finansijska situacija u Društvu, omogućila je školovanje vodiča, nabavljanje klupske opreme, izradu reklamnog materijala itd. Društvo dobija novi grb i zastavu sa simbolom cveta Ramonde, endemitom Suve planine.

ISTORIJA

U martu 2016. godine, na izbornoj Skupštini, tajnim glasanjem, sa 100% glasova, predsednik Društva postaje Vojkan Komadinić, čovek sa preko 30 godina staža u planinarskom društvu „Suva Planina“.

ISTORIJA

Na mesto predsednika novembra 2021. godine dolazi Nela Petrović, licencirani vodič III kategorije, koja svojom energijom i posvećenošću neumorno doprinosi razvoju i napretku Društva.

Vremena su se menjala, a Društvo je sačuvalo svoj identitet. Pozitivna energija je oduvek krasila  PD „Suva Planina“, a samim tim i sloga i dobra atmosfera. Verujemo da će tako i ostati.

ISTORIJA

Postanite član

Član PD Suva Planina postajete uplatom članarine za tekuću godinu. Za nove članove ona iznosi 1800 dinara na godišnjem nivou. Lica ispod 25 godina starosti i lica preko navršenih 75 godina plaćaju iznos od 1100 dinara. U cenu je uračunat trošak izrade planinarske kartice.
Uplata članarine i učlanjenje se obavlja na sledeći način:

 1. Uplatu izvršiti po sledećim instrukcijama:
  Uplatilac: Upisati svoje ime, prezime i adresu
  Svrha uplate: Novi članovi – ime i prezime
  Primalac: PD Suva Planina Niš, Tvrdjava bb, 18000 Niš
  Iznos: (prema gore navedenom)
  Račun primaoca: 160-18380-32
 2. Preuzeti obrazac i dostaviti ga, uz dokaz o uplati članarine, putem email-a ili na redovnim sastanicma Društva.
  Obrazac

Članske kartice se mogu preuzeti na redovnim sastancima Društva u prostorijama Sportskog saveza grada Niša (iza glavne pošte, ul. Strahinjića Bana 2A), sredom od 18:00 časova.

Za sve dodatne informacije možete kontaktirati Sekretara Društva (Lidija Nikolic tel. 064 4891096), blagajnika Društva (Sladjana Mitić, tel. 063 144 75 01) ili putem email adrese pdsuvaplanina1949@gmail.com.

Ili nas pozovite za više informacija: